2014. május 21.

Szövés Ashford módra

A szövőeszközök sokfélesége között különféle technikákhoz való, a gyakorlottság különböző szintjeihez ajánlott alkalmatosságokat találni. Hogy ne álljunk tanácstalanul előttük, nézzük meg melyik mire való.

Gyerekeknek is jó szívvel ajánlhatók az egyszerű szövőkeretek, amin a szövés alapvető fogásait tanulhatják meg. Vastag fonallal dolgozva gyors sikerélményre számíthatnak. A kereten nincs szálváltó, a pillangóba (vagy babába) tekert fonalat ujjaikkal segíthetik tovább a felvetett szálak között. Az eszköz egyszerűsége kísérletezésre inspirál, a kreativitásnak csak a fantázia szabhat határt.


A szövőkeret nagytestvére a gobelin vagy kárpitszövő keret. Felvetését könnyíti, hogy a lábakon álló keret forgatható. A szálváltás félnyüsttel valósul meg.


Hosszú szalagok szövésére való az övszövő. Felvetését képes útmutató segíti, kialakításának köszönhetően könnyebb megtartani az egyenes széleket, mint a hagyományos szádfán szőtt szalagok esetében.


A merev nyüstös szövőkeret kezdő szövőknek is bátran ajánlható, használata egyszerű, egy óra alatt felvethető. Kötőfonalakhoz, kézzel font fonalakhoz ideális. Többféle kivitelben, szélességben, sűrűségben, lábbal vagy anélkül kapható. Gyors sikerélménnyel, és az egyedi textilek kimeríthetetlen változatosságának ígéretével csábít.A több nyüstös szövőszékek használata alapvető ismereteket igényel. Akik vállalkoznak rá, hogy megismerkednek a kézi felvetés technikájával, azok számára a a szövést illetően kitágul a horizont: felvethetnek akár egyedileg festett vagy kézzel font fonalakkal is. A takácsminták szerelmesei 4, 8 és 16 nyüstös kivitel között választhatnak. A szövőszékek használaton kívül - felvetve is - laposra csukhatók.A műszaki paraméretekről, tartozékokról és árakról a SZÖVÉS oldalon tájékozódhat. Ha kérdése van, állok szíves rendelkezésére.
Zsu